Ana içeriğe atla

Suudi Arabistan’ın tehditleri İran’da ciddiye alınıyor

Lübnan’ı girdaba alan Suudi-İran çatışması kontrolden çıkma riski taşıyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Posters depicting Lebanon's Prime Minister Saad al-Hariri, who has resigned from his post, are seen in Beirut, Lebanon, November 10, 2017. REUTERS/Mohamed Azakir - RC18F02935F0

TAHRAN, İran — Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Suudi başkenti Riyad’da örneği görülmemiş, tuhaf bir şekilde istifa etmesi Suudi-İran nüfuz mücadelesinin bölgeye etkileri konusunda çeşitli spekülasyonlara yol açtı. Olayın daha büyük bir yapbozun parçası olduğu sır değil. Suudilerin Lübnan’daki en yakın müttefiki olan Hariri İran’ın müttefiki Hizbullah’ı içeren bir koalisyon hükümetinin başındaydı. 18 Aralık 2016’da kurulan bu koalisyon, bölgenin başlıca iki aktörü arasında Lübnan’ı bölgesel krizlerin dışında tutma konusunda sessiz bir anlaşmanın yansıması olarak görülmüştü.

İran ve Suudi Arabistan, Orta Doğu’nun farklı noktalarında vekiller üzerinden siyasi ve askeri savaşlar yürütüyor. Yemen’de iki buçuk yıldır her gün düzenlenen ve binlerce can alan bombardımanlara rağmen Suudi Arabistan, İran’ın müttefiki olan ve Husiler olarak da bilinen Ensar Allah hareketini mağlup edebilmiş değil. Riyad, Cumhurbaşkanı Abid Rabbo Mansur Hadi’nin iktidarını geri alma mücadelesini destekliyor ancak İran’ın müttefikleri amansız bir direniş ortaya koyuyor. Bu direnişin koalisyon ortakları arasında yarattığı anlaşmazlıklar müdahalenin ana hedeflerine ulaşmasını engelliyor. Husiler 4 Kasım’da Riyad’daki bir havaalanını balistik füzeyle hedef aldı. Suudi Savunma Bakanlığı’na göre füze havada vuruldu.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.