Ana içeriğe atla

İran üniversiteleri Irak’a girmeye çalışıyor

ABD işgalinin ardından büyük çöküş yaşayan Irak’taki eğitim sektörü boşluğu doldurmak isteyen yabancı aktörleri çekiyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
RTX3COU2.jpg

Irak’ın 2003’te ABD öncülüğünde işgale uğramasının ardından ülkenin eğitim sistemi yerle bir oldu. Okuma yazma bilmeyenlerin oranı artarken üniversiteler de mezhepsel savaşların sahası oldu. Darp, tecavüz ve ölüm tehditleri gibi sistematik şiddet olayları öğrencileri ve öğretim görevlilerini kampüslerden kaçırdı. Devletin yükseköğrenime katkısı gerilerken özel girişimle alternatif okullar kurulmaya başlandı. Bunların pek çoğunda dinsel ve mezhepsel unsurlar mevcut. Boşluğu doldurmak için yabancı aktörler de devreye girmiş durumda.

İşgal öncesi dönemde Baas tarafından yönetilen petrol zengini Irak’ın eğitim göstergeleri orta gelirli diğer ülkelerle aynı düzeyde, hatta bazı açılardan daha hızlı gelişiyordu. Ülkenin ilk üniversitesi olan Bağdat Üniversitesi 1957’de açıldı. 1968’de hükümet eğitimi ücretsiz ve zorunlu kıldı. 1977’de okuma, yazma bilmeyenlerin oranını sıfırlama hedefi kanun konusu oldu. Kalkınma hamlesi sonuç verdi. 1980’e gelindiğinde ilkokul seviyesindeki okullaşma oranı neredeyse yüzde 100’e ulaşmıştı.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.