Ana içeriğe atla

Rusya Hamas ile yakınlaşmadan ne kazanabilir

Rusya ile Hamas arasındaki yakınlaşma Moskova’nın İran ile kurduğu ittifakın ve bölgedeki durumunda bir yansması. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
From L: Abed al-Hafeez Nofal, the Palestinian ambassador to Moscow, and exiled Hamas deputy leader Mussa Abu Marzuq give a press conference along with other representatives of Palestinian political parties and movements in Moscow on January 17, 2017. / AFP / Alexander NEMENOV        (Photo credit should read ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Rusya’nın İran Büyükelçisi Luan Jagaryan, 1 Ağustos’ta Hamas’ın Filistin halkını temsil eden ulusal hareketlerden biri olduğunu ve Moskova’nın hareketi terör örgütü olarak görmediğini açıkladı. Büyükelçi bu açıklamayı Hamas’ın İran Temsilcisi Halit Kadumi ile görüşmesi sırasında yaptı.

Rusya’nın Filistin halkına destekte öncü bir rol oynadığını söyleyen Kadumi de Al-Monitor’a görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Uluslararası ilişkiler bir birikim sürecidir. Hamas’ın Rusya ile ilişkileri burada ya da başka yerde yapılan açıklamaların da ötesindedir. İki taraf arasındaki siyasi ilişkiler, Hamas’ın Filistin’de 2006 ocakta kazandığı seçimlerin ardından yönetim kadrosunun Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyaretle resmi olarak başlamıştı. Rusya Orta Doğu Dörtlüsü’nün bir üyesi olduğu için bu ziyaret siyasi bakımdan büyük bir atılımdı. (...) Mayıs 2010’da Hamas lideri Halit Meşal, Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev ile Şam’da tarihi bir görüşme yaptı. Rusya Devlet Başkanlığı, hükümet temsilcileri ve Rus Dışişleri Bakanlığı’nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu yetkilileri ile Hamas arasındaki görüşmeler daha sonra da bir dizi Arap başkentinde devam etti.”

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.